Vill Du Veta Varför Italienskt Läder Är Bäst I Världen?

Läs detta innan du köper något i läder

En välklädd man öppnar dörren och välkomnar dig in i butiken. Du ser många vackra designväskor. Det dröjer inte länge innan en kvinna i svart klänning kommer fram till dig och erbjuder sin hjälp.

 

Du frågar henne om en speciell produkt som du är intresserad i. Hon förklarar för dig att just den här väskan är extra bra för den är gjord i italienskt läder. Åh ja, italienskt läder. Självklart ska du köpa den tänker du. Du har ju alltid vetat att italienskt läder är bäst i världen. Det är givetvis värt att betala en extra slant för, inte sant?

Om du vill ha unikt läder måste du leta jorden runt

För att tillverka sitsarna till våra fladdermusfåtöljer behöver vi väldigt starkt läder. Först och främst ska lädersitsen kunna upprätthålla en människas vikt. Sedan ska det ju också hålla i några år, helst en livstid om du frågar mig.

För att hitta detta superläder har vi bokstavligt talat sökt världen över.  Vi har sett allt från massproducerande garverier till vegetabiliska garverier i Argentina och Toscana i Italien.

 

Därför är bra läder värt varenda krona

Italian Leather Furniture Chair

Du behöver vegetabiliskt garvat läder

Att lukta på vegetabiliskt garvat läder är ungefär som att känna doften av ett gott vin. De underbara aromerna kommer från de naturliga tanninerna som ersätter krom i garvningsprocessen. Det här är den traditionella metoden att tillverka läder på.

 

Vegetabiliskt garvat läder håller mycket längre

Vegetabiliskt garvat läder håller vanligtvis längre än vanligt läder. Du kommer märka att det fortfarande verkar nytt, till och med efter flera år. I skrivande stund sitter jag i en gammal fladdermusfåtölj som en vän köpte sex år sedan. Sitsen tillverkades med vegetabiliskt garvat läder och jag kan inte se något på den som får den att se gammal ut.

Du måste vänta passionerat

Anledningen till att vegetabiliskt garvat läder är dyrare än kromgarvat läder är att det tar mycket längre tid att framställa. Naturliga garvämnen är inte lika effektiva som tungmetaller och tar därför lång tid. En längre process innebär givetvis en dyrare produkt.

Men tillverkas inte vegetabiliskt garvat läder i många länder?

Jo det gör det. Vegetabiliskt garvat läder behöver inte nödvändigtvis vara italienskt för att vara överlägset. Just den här stolen jag sitter i just nu är faktiskt tillverkad med väldigt fint läder från Argentina.

Man kan alltså hitta superfint läder i många delar av världen. Så varför anses just italienskt läder vara gräddan?

 

Upptäck Vegetabiliska Lädrets Silicon Valley

Village In Tuscany, Italy

Besök ett italienskt garveri om du vill bli fascinerad

Vi åkte till Toscana för att hitta världens bästa garveri. Till vår stora förvåning hittade vi inte ett enda garveri! Åtminstone inte samma typ av garverier som vi var vana vid.

Normala garverier gör allting själva

De garverier vi har sett hittills tar hand om hela garvningsprocessen själva. Som du kanske redan förväntar dig består garvningsprocessen av många småsteg som utförs i ett och samma ställe. Ett rått skinn med hår och kött kommer in i fabriken. Det får sedan passera en rad olika processer och maskiner. Det finns ett steg för avhåring, en tunna för garvning, en maskin för glansning, färgning etc. Ut kommer sedan ett glansigt vegetabiliskt garvat skinn, redo att göras om till en väska, en sko eller en möbel.

Om garveriet är svagt i ett enda av dessa moment tar hela slutprodukten skada av det.

Italienarna outsourcar varje steg i garvningsprocessen till en specialist

I Toscana jobbar garverierna annorlunda. Vi upptäckte något som påminner om Lädrets Silicon Valley. Den lilla byn där vi köper vårt läder består av ett flertal småföretag, varenda en specialiserad i ett specifikt moment i garvningsprocessen. Alla dessa småföretag konkurrerar om att få göra just det de är specialister på. Skinnen rör sig därför från specialist till specialist och får den absolut bästa behandlingen som finns för varje moment i garvningsprocessen.

Det förklarar varför italienskt läder fortfarande är bäst. Du kan helt enkelt förvänta dig ett 100% felfritt skinn utav dem.

 

Italienarna är lika passionerade för läder som de är för sin mat

Jag lämnar dig med ett citat från vår läderleverantör i Toscana.
 

”När jag äter en pasta vill jag veta var vetet har odlats. Var äggen har lagts. Jag vill veta vilken brunn vattnet har pumpats från. Om jag inte vet detta kan jag inte lita på maten.”

Han har samma filosofi när det gäller läder.

 

Älskar du italienskt läder? Berätta det för mig!

Jag skulle bli jätteglad om du delade dina erfarenheter med italienskt läder. Har du köpt något i italienskt läder som du är nöjd med? Har du några frågor om läder? Berätta det för mig i kommentarerna nedan. Jag svarar på alla dina frågor!

Glöm inte att dela den här artikeln med så många som möjligt så att kunskapen om italienskt läder sprids.

Leave a Comment